Tid er penge ⏳ – Hvad er din egentlige timeløn?

Ja, hvad er din timeløn egentlig?
Ordsproget “tid er penge” kender vi alle. Men hvad er din tid egentlig værd? Vores tid er en knap ressource. Vi har alle de samme 24 timer i døgnet, uanset om man er rig eller fattig.

De fleste kender nogenlunde deres timeløn. Før skat vel at mærke. Men har du nogensinde prøvet at omregne den, til en “nettotimeløn”? Altså din timeløn efter skat? Det vil jeg prøve i dette opslag.

Finansgåsen har en fuldtidsstilling, hvilket er 37 timer om ugen. Det løber op i 160 timer om måneden. Det er om ikke andet det jeg får løn for. At jeg så også har 30 minutters frokostpause hver dag, som jeg vel at mærke ikke får løn for, det er hvad det er. Desuden har jeg også 30 minutter hver vej på arbejde. Sammenlagt 5 timer i frokost og transport ovenpå, giver reelt 42 arbejdsrelaterede timer hver uge. For ikke at tale om tiden jeg står tidligere op, for at komme i tøj og sætte hår osv. Interessant…

Løn før skat

Jeg får i dag ca. 37.000 kr. i løn om måneden. Uden eventuel bonus. 37.000 kr. delt i 160 timer, giver mig en timeløn på 231,25 kr. Det er da udmærket? Men det er så før skat.
Det er denne sats, arbejdsgiver som regel ansætter ud fra, og som bruger når man måler sig op imod andre, eller til en jobsamtale.

Løn efter skat

Efter skat, kantineordning, bruttolønsordning og hvad der ellers måtte være, har jeg ca. 23.400 kr. udbetalt.
23.400 kr. delt med 160 timer, er pludselig kun 146 kr. i timen. Vel at mærke for de timer jeg får løn. Deler vi i stedet med 42 timers arbejdsuge, bliver timelønnen kun lavere.

De 146 kr. i timen, giver mig et helt nyt aspekt på tingene. Når jeg overvejer at gå ud og bruge penge på noget nyt, så prøver jeg at spørge mig selv: “Jamen Finansgåsen? Hvor mange timer skal du egentlig arbejde, for at få råd til denne nye skinnende ting? Lad mig give dig et eksempel.

En smart ny iPhone 13 koster i skrivende stund 5.899 kr. Med en timeløn efter skat på 146 kr., skal jeg arbejde i (5.899 / 146) = 40 timer. Det er altså over en uges arbejde, for at få råd til en ny iPhone. Det sætter tingene i perspektiv.

Timeløn efter de faste udgifter er betalt

Her kan man dog godt komme til at glemme, at hver eneste gang jeg får løn, så skal jeg jo have betalt mine faste udgifter, før jeg kan gå ud at bruge en uges løn på en iPhone.
En anden sjov (okay løgn, ikke så sjov endda) øvelse er derfor, at prøve at trække sine faste udgifter fra sin løn, og så lave samme regnestykke.
I mit tilfælde 23.400 – 14.500 kr. = 8.900 kr. Delt med 160 timer = knap 56 kr. i timen. Man kunne kalde det lommepenge-timeløn.
Så skal jeg lige pludselig arbejde (5.899 / 56) = 105 timer, for at få råd til en ny iPhone. Av. 🙃

Se det gav stof til eftertanke. Prøv at lav din egen beregning, og se, hvad din timeløn egentlig er 🤔

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top