Hvad er det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet? 📈

Hvor meget har aktiemarkedet i gennemsnit givet? Og hvad må man forvente? Her ser vi nærmere på det gennemsnitlige afkast på aktiemarkedet.

Man hører ofte, at aktiemarkedet i snit giver ca. 8 % i afkast. Det har jeg i dette indlæg sat man for at undersøge.

Jeg vil tage udgangspunkt i MSCI World Index 🌍 som jeg selv køber op i løbende.

MSCI (Morgan Stanley Capital Inernational) World, er et index over de 1.546 største virksomheder i verden, fra 23 forskellige lande, herunder blandt andre USA, Tyskland, UK og sågar Danmark. Indexet bruges til at benchmarke andre index eller virksomheder op imod, for at se, hvordan disse performer, målt op imod verdensindexet. På den måde kan man se, om eksempelvis Danmarks C25 index, klarer sig bedre, dårligere eller på lige fod med verdensindexet.

gennemsnitlige-afkast
Kursudvikling siden 1993 for MSCI World Index

businessinsider fandt jeg (d. 29.9.2022) ovenstående graf, der går tilbage til 1993. Her ses det, at indexet er steget 329,29 % siden 1993, dog uden at tage højde for inflation.

På MSCI.com, har de dog lavet et Index factsheet, hvor de løbende opdaterer det gennemsnitlige afkast:

gennemsnitlige-afkast
Gennemsnitligt afkast af MSCI World Index fra december 1987, til august 2022.

Et gennemsnit på 7,93 %. Det må man sige, er meget tæt på 8 % pr. år, selv når vi kan se af grafen, at aktierne har taget et ordentligt dyk inden for det seneste år. De 7,93 % er medregnet udbytte, men ikke renset for inflation, hvorfor det reelle afkast er en smule lavere.

Det er altså væsentligt bedre, end at have pengene til at stå i banken. 😄

vejen til at blive økonomisk uafhængig, nævner jeg 4 % reglen som er meget udbredt i FIRE-miljøet. Den siger, at man kan trække 4 % ud af sin portefølje hvert år, og aldrig nogensinde løbe tør for penge. Når markedet i snit giver knap 8 %, så er det jo mere end rigeligt. 💵

Efter mange år som privat investor, er jeg langt om længe kommet frem til, at jeg ikke længere tror på, at jeg kan slå markedet. Af skade bliver man klog. Derfor investerer jeg også primært i ETFer, som spejler verdensindexet. Det er nemlig langt billigere at købe en ETF, frem for at købe en lille smule i over 1.500 forskellige virksomheder.

Vigtigt er det dog at nævne, at historiske data ikke er nogen garanti for fremtiden!

God fornøjelse med investeringerne 📈

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top