Vejen til at blive økonomisk uafhængig 🛣️

Frihed til selv at vælge hvad man vil bruge sin tid på. Frihed til at gå på arbejde af lyst, men ikke af nød. Lyder det ikke som et drømmescenarie?

Når din indkomst kan dække dine udgifter, uden at du behøver at gå på arbejde, så er du i mål. Nemt, ikke?

Økonomisk uafhængig

Passiv indtægt
=
Årlige udgifter

Med mindre man sælger en stor virksomhed, arver en masse penge, eller vinder i lotto, så er der snart kun “get rich slow” vejen, til at blive økonomisk uafhængig. Det er langt fra en sprint, men i højere grad en maraton. På med løbeskoene og væbn dig med tålmodighed. 🏃

Spar så meget op som muligt, ved at øge dine indtægter, og minimere dine udgifter. Brug din opsparing til at købe aktiver, som kan genere en passiv indtægt, der på sigt bliver stor nok, til at kunne dække samtlige af dine udgifter.

Indtægter ⬆️
Udgifter
⬇️
= Opsparing til investering 💰

Du kan enten bede chefen om at give dig mere i løn eller, arbejde flere timer. Du kan finde et andet, eller et ekstra job, eller måske starte et side-hustle. Herefter kan du gå dit budget igennem, og se hvor det er muligt at spare penge. Du kan flytte i noget mindre, skille dig af med bilen eller skifte den til en billigere. Droppe to-go kaffen, og lave den hjemmefra. Lave mad frem for at bestille take-away. Mulighederne er mange.

For mange mennesker, har det at “spare op” en negativ klang. De forbinder det typisk med, at så må der være noget andet de skal undvære. Sådan behøver det dog ikke være. For hvornår er nok egentlig nok? Behøver man at have et hus på 200 m2, eller kan man nøjes med et på 160? Skal man låne til den største BMW, eller kan man “nøjes” med købe en Peugeot som man har råd til? Og her mener jeg naturligvis kontant! Det kan lade sig gøre at blive økonomisk afhængig med en dyr livsstil, men det er væsentligt hurtigere at opnå, hvis man sænker såvel sine forventninger som sine udgifter.

“We spend money we don’t have to buy things we don’t need to impress people we don’t know.”

– The Minimalists

Minimalisme

For mig var minimalisme en kæmpe øjenåbner, der samtidig gav mening. Dette er i øvrigt ingen prædiken. Lad være at blive minimalist for min skyld, men vær åben over for alt i livet, også det der ikke nødvendigvis giver mening for dig – om ikke andet her og nu. Minimalisme behøver i øvrigt ikke nødvendigvis være vejen til at blive økonomisk uafhængig, men den gør bestemt ikke vejen sværere.

Jeg har et utal af gange set en eller anden ting, og tænkt “sådan en har jeg ikke, så den må jeg sikkert mangle” hvilket kan lyde helt tåbeligt, men ikke desto mindre. Skabe og skuffer var fyldt op med alt muligt ragelse, og jeg kunne naturligvis ikke finde noget af det, hvilket igen resulterede i, at jeg kunne komme hjem med ting, som jeg allerede havde inde bagerst i et skab. Lyder det bekendt?

At skille mig af med alt det der ikke gav mit liv værdi, var fantastisk. I dag tænker jeg langt mere over, hvad det er jeg kommer i mit hjem og i mit liv. Det er alt for dyrt, at købe tingene for billige. Læs det igen. Naturligvis rangerer jeg stadig tingene i webshops efter “billigst”, men jeg går benhårdt efter den bedste kvalitet, til de billigste penge. Køb noget ordentligt, pas på det, og så holder det i mange år.

“Hver generation griner af den gamle mode, men følger religiøst den nye”
Henry David Thoreau

Sørg derfor for at købe noget tidsløst, som ikke nødvendigvis er på mode lige nu. Ved at købe noget der er på mode, garanterer du dig selv, at du ejer noget, der om ganske kort tid, ikke længere er på mode.

Men hvor mange penge skal jeg bruge?

I FIRE bevægelsen benyttes ofte 4 % reglen, som i grove træk siger, at man skal have investeret 25 gange sine årlige udgifter, for at kunne leve af sin investering, uden at pengene slipper op. Kan du leve for 10.000 kr. om måneden, skal du altså spare 10.000 kr. * 12 måneder * 25 = 3.000.000 kr. op, for at kunne kalde dig økonomisk uafhængig.

4 % reglen udspringer i øvrigt af en videnskabelig artikel fra 1998, kaldet trinitystudiet, mens jeg i et tidligere indlæg har belyst, at aktiemarkedet historisk har givet ca. 8 % i afkast. 4 % reglen siger dog, at trækker man 4 % ud af sin portefølje hvert år, så vil man aldrig gå tør for penge.
Der er som altid ingen regel uden undtagelser, hvor især SKAT er en stor faktor i beregningen, mens man i Trinity-studiet tog udgangspunkt i en portefølje bestående af 50 % aktier og 50 % obligationer. Blot til orientering.

For mig personligt, handler økonomisk uafhængighed først og fremmest om frihed, som jeg også indledte med. Friheden til at kunne prioritere, om jeg vil arbejde, hvor meget, for hvem og med hvad. Om at tage kontrollen tilbage, og ikke længere være tvunget til at gå på arbejde, fordi regninger skal betales.

På den korte bane, er målet at kunne nøjes med at arbejde væsentligt færre timer, for at få enderne til at nå sammen, og være mere sammen med dem der giver mit liv mening, nemlig min familie. I FIRE-bevægelsen, vil det minde mest om Barista-FIRE.

The end game

Men hvad skal man så fylde tiden ud med når man er i mål?
Det skal man selv finde ud af. Man kan jo sagtens fortsætte med at arbejde, måske bare knap så mange timer.
Man kan gøre lige det man har lyst til.

Jeg tror eksempelvis at jeg ville puste flere sæbebobler med min søn.

Inspiration

Jeg har selv læst mange bøger, hjemmesider og blogs og hørt mange podcasts om finansiel uafhængighed og FIRE.

For at nævne et par stykker, er jeg selv stor fan af følgende hjemmesider, og mændene bag:
Pengepugeren.dk
Frinans.dk
Wannabewalden.com
Ungmedpenge.dk

FIREdanmark og Daniels Pengetips på Facebook og DKfinance på Reddit.

Tak fordi du læste med, og held og lykke på din vej mod finansiel uafhængighed 👏

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top