10 Fantastiske Sparetips! 🤑

Hvad der er sparet, det er tjent siger et gammelt ordsprog. Men det er bedre endnu! For det der er tjent skal der betales skat af, men det skal der ikke af det der er sparet. Her kommer 10 fantastiske sparetips, i en ikke-prioriteret rækkefølge.

1. Få lagt et budget – omgående!

Hvis ikke du allerede har et budget, så se at få lavet et. Det tager ikke mange minutter, og så får du det fulde overblik over, hvor dine faste udgifter forsvinder hen. Uden det forkromede overblik, dur helten ik’. Det har jeg altid sagt.

Når du så har fået lavet dit budget, så få det tjekket igennem og se, om du betaler til noget du enten ikke bruger, eller som du sagtens kunne undvære. Behold de abonnementer du bruger, om som gør dig glad og giver værdi. Få opsagt resten. Det gælder såvel streamingtjenester, fitness, magasiner eller aviser. Er det nødvendigt med både HBO, Netflix, Disney+ og Amazon Prime? Får du overhovedet brugt dem alle i løbet af en måned? Hvad med den store TV-pakke? Kan den undværes eller findes der en mindre?
Er der et billigere alternativ til din fagforening og A-kasse? Finansgåsen anbefaler FTF-A.
Din timeløn kan være ret høj ved denne øvelse. Det tager ikke frygtelig lang tid, og der kan være mange penge at spare.

Husk, at dit mobilabonnement også er en tilbagevendende udgift. Det kan være du kan finde en billigere løsning, som passer bedre til dine behov? Finansgåsen anbefaler CBB 📱

2. Køb brugt – og kun det du har råd til

Køb brugt, og kun det du har råd til at betale kontant. Det gælder både bilen, den nyeste iPhone, iPad, computer eller TV. Har du ikke råd til at købe det kontant, så har du ikke råd til at købe det. Spar op i stedet, det er langt billigere. Mange ting kan man spare en formue på at købe brugt, enten på DBA eller på Facebook Marketplace. Husk på, at når du køber noget, og har ejet det i et år eller to, så er det formodentligt akkurat ligeså brugt, som hvis du køber et tilsvarende produkt på samme alder af en anden. Ofte er ting ikke nødvendigvis ret meget mere slidt, om de er 2, 3 eller 4 år gamle, naturligvis afhængig af hvad vi taler om. Kan du ikke finde varen brugt, så benyt Pricerunner, og især deres prishistorik, hvor du kan se, hvad varen tidligere har kostet.

Et ekstra råd er, at selvom du købte de der fede nye sneaks, der var sat ned fra 1.000 kr. til 600 kr., så har du ikke sparet 400 kr. Du har nu engang stadig brugt 600 kr.
Det gælder uanset hvad i alverden du køber på tilbud. Det samme med “køb 3, betal for 2”. Overvej om du overhovedet har brug for 3? Kan du nøjes med 1? Eller endnu billigere, kan du helt undvære? Lad være at køb, blot fordi det tingene er på tilbud.

3. Lav madplan

Det kan lyde kedeligt, men det er en fantastisk ting når det bare kører! Herhjemme bor vi nærmest lige op Rema 1000, så vi kigger kun én tilbudsavis igennem, og laver madplan ud fra den. Vi sparer for det første rigtig mange penge ved at handle tilbudsvarer, for slet ikke at tale om den tid vi sparer og de frustrationer vi slipper for.

Der er ikke noget værre end at stå i en dagligvarebutik efter arbejdstid, men hundredsvis af andre sultne mennesker, og endnu engang skal til at opfinde den dybe tallerken. Der er idéerne ofte bare bedre, når man sidder derhjemme ved køkkenbordet, drikker en kop kaffe, og ser hvilke spændende varer der er på tilbud.

Vi handler hver søndag, og oftest kun den ene gang på en uge, med mindre vi er rendt tør for mælk. Når vi handler, sørger vi for kun at købe det der står på listen, og undgå alverdens impulskøb. Bevares, vi er ikke hellige, og der kommer da også snacks ned i vognen. Til gengæld er det kun én gang om ugen, og ikke hver/hver anden dag.

Jeg tænker ikke at jeg behøver at nævne take-away, men nu gjorde jeg det alligevel. Skær det væk eller skær ned. Det er simpelthen for dyrt i længden.

Et lille ekstratip er en ugentlig rugbrødsdag. Det kan faktisk lade sig gøre at lave det tilpas spændende. Man skal nok blive mæt, og så er det altså bare hurtigt.

4. Forsikringer

Få tjekket dine forsikringer igennem. Her er tit rigtig mange penge at spare. Overvej også, om de alle sammen er nødvendige. Tillægsforsikringer som udvidet elektronik på indboforsikringen, kan føles rar at have, men overvej hvad den koster dig hvert år, og hvor høj en selvrisiko du skal betale, såfremt du gør brug af forsikringen. Hvis ellers du passer på dine ting, så kan det sjældent betale sig i det lange løb. Overvej også, om du kan acceptere en højere selvrisiko på nogen af forsikringerne, for at sænke forsikringspræmien.

Finansgåsen anbefaler at bruge Findforsikring, hvor man indhenter 3 tilbud, som man kan sammenligne, og vælge det billigste og/eller dér hvor mavefornemmelsen er bedst.

Vær dog opmærksom på, at det ikke altid er billigst at samle alle forsikringerne i samme selskab. Det har jeg tidligere skrevet et indlæg om.

5. Sælg ud af det du ikke bruger

Den hører muligvis mere til under “tjen penge” end “spar penge”. Men det gode er, at når først du lige har solgt den slagboremaskine du aldrig rigtig fik brugt, så ligger det frisk i hukommelsen, at du hverken ønsker dig en ny, eller går ned og køber en. Det du tjener på den kan du eksempelvis investere. 📈

Alt det du har liggende derhjemme, hvor du tænker “måske kommer jeg til at skulle bruge denne en dag”, tag at få det solgt. Har du ikke brugt en genstand inden for det seneste år, så er sandsynligheden for at du kommer til at bruge den, ganske lille.

I dag kan man sælge nærmest alt, på DBA eller Facebook Marketplace. Så længe standen er fornuftig, så er der typisk altid én et sted derude, som godt kan bruge den genstand du ikke længere får brugt. Start med at tjekke loft og kælder for skrammel. Tjek derefter inderst i skabene.

Et tip jeg selv bruger med mine skjorter er, at hvert år efter nytår, så vender jeg bøjlerne omvendt inde i skabet. Så i stedet for at sætte skjorten på bøjlen ind som normalt, hvor bøjlens “krog” ligesom peger ind mod skabets bagside, så sætter jeg den ind, så bøjlens “krog” peger ud mod mig selv. Når så jeg har brugt en skjorte og den været til vask, så sætter jeg den ind på normal vis igen. Når året så er omme, så kan jeg se, om der er nogen skjorter jeg i løbet af et år ikke har brugt, og så bliver de enten forsøgt solgt, eller ryger til genbrug.

6. Spar penge på dine variable udgifter

Nedbring dine variable udgifter. De variable udgifter er dem der varierer fra måned til måned. De dækker blandt andet over fornøjelser, mad, tøj, ferie og brændstof. Der er potentiale for at spare mange penge, ved at efterlade dankortet i lommen.

Når der er noget jeg godt kunne tænke mig, så har jeg et notat på min telefon, jeg skriver det ind i. En god gammeldags ønskeseddel. Det har flere fordele at opdatere den flere gange om året. Jeg har altid noget jeg ønsker mig til fødselsdag eller jul. Ofte når jeg kigger den igennem, så tænker jeg for mig selv, at det alligevel var godt jeg ikke bare købte den der fede gadget jeg faldt over i sin tid. For nu har jeg fundet en jeg bedre kan lide, eller der er kommet en version der kan endnu mere, eller jeg har mistet interessen.

7. Afmeld nyhedsmails og reklamer

Når du eksponeres overfor mange forskellige tilbud og reklamer, fristes du oftere. Reducerer du din eksponering, så nedsætter du alt andet lige dit forbrug, og sparer penge.

Her tør jeg ikke tænke på, hvor mange penge jeg selv har sparet. Da jeg var yngre og ingen børn havde, brugte jeg meget af min tid på at træne. Jeg modtog mails fra flere forskellige hjemmesider der solgte kosttilskud, som proteinpulver, kreatin, protein-pandekager og alverdens ting. Hver eneste uge var det noget nyt der var urimelig billigt, så det måtte jeg ikke gå glip af. Det har sparet mig en mindre formue, at melde stort set alle nyhedsmails fra, og du kan gøre kunsten efter.

Åbn en nyhedsmail, gå ned i bunden og klik “unsubscribe/afmeld”. Køb i stedet de ting du virkelig mangler, frem for at blive fristet af noget, du nemt kunne leve uden. Ikke nok med at du sparer penge, så er det også bare helt fantastisk med en indbakke der ikke drukner i ligegyldige reklamer.

Det samme gælder de fysiske reklamer. Herhjemme er vi vanvittigt glade for Reklamer Nej Tak+. Her kan du selv vælge præcis hvilke reklamer, du ønsker der skal komme i din postkasse. Det er både godt for din pengepung og for miljøet. 🌲

8. Sænk ÅOP på din pensionsopsparing

Dette punkt er muligvis kedeligt for nogen, men jeg lover dig, at det nok er her, du kan tjene suverænt mest på den lange bane.

En pensionsopsparing bliver for mange, den største investering, de nogensinde kommer til at foretage sig. Mange ved det bare ikke. Forskellen mellem en høj og en lav udgift til ens pensionsopsparing har en kæmpe betydning for, hvor meget af det man sparer op, man egentlig får lov at beholde, den dag man skal begynde at bruge af pengene. Nedenfor kommer et eksempel.

To brødre med samme jobfunktion og samme løn, har en pensionsopsparing på 1 mio. kr. De får i gennemsnit et afkast på 5 %. om året.
Den ene bror har en ÅOP på 0,5 % på sin pensionsopsparing. Den anden brors ligger på 1 %.
Broderen med en ÅOP på 0,5 % vil efter 30 år have en formue på 3,7 mio. kr.
Broderen med en ÅOP på 1 %, vil efter 30 år have en formue på 3,2 mio. kr.

Der er altså en en halv million kr. til forskel. Det er værd at tænke over!

Få et overblik over din pension, hvis ikke du allerede har det. Hent din pensionsinfo-rapport, på www.pensionsinfo.dk.
Mange pensionsselskaber tilbyder, at man selv kan udvælge nogle billige indexfonde, frem for at lade dem gøre det.

9. Betal dig selv først

I mange år gik der løn ind på min konto. Så overførte jeg penge til mit budget, købte mad, gik i byen, købte tøj osv. når måneden så var slut, så kiggede jeg på, hvor meget der var tilbage. Der var min opsparing.

I dag har jeg et helt andet mindset omkring min opsparing.

Alle de penge jeg har gået og betalt regninger for, og brugt på tant og fjas, er penge jeg selv er “gået glip” af, føler jeg.

I dag betaler jeg mig selv først. Så snart jeg får løn, så overvejer jeg, hvor mange penge jeg vil beholde, og typisk investerer jeg disse. Det er mine penge. De går ikke til andre end mig. De penge har jeg fortjent. Det er penge jeg prioriterer, og det er dem der på sigt skal ændre mit liv.

Du kan gøre det samme. En automatisk overførsel af et fast beløb er en mulighed. På den måde prioriterer du, at det beløb skal gå til dig selv, og til at øge din formue. Du bliver heller ikke fristet af, at bruge pengene på noget andet.

10. Prøv købestop

Det er ret oplagt, men hvis du fortæller dig selv, at de ting du i dag har i dit liv, er “nok”, så behøver du faktisk ikke købe mere, bortset fra mad og andre nødvendigheder.
Man finder en kæmpe ro i, ikke at føle man går glip af noget, hvis ikke man har sit dankort oppe af lommen.

Et købestop behøver ikke vare for evigt. Det kan være en tidsbegrænset periode. Det er en sjov øvelse, og det giver stof til eftertanke, mens man samtidig sparer en masse penge. Det ændrer også ens mindset, så man – købestop eller ej – tænker mere over, om de ting man køber, reelt skaber værdi i ens liv.

Og apropos at spare en masse penge. Er du nået helt hertil, håber jeg at du har kunnet bruge nogen af punkterne, til selv at spare nogen penge. Penge du har været vant til at undvære. Hvad skal de penge bruges til? 💵

Det var jo oplagt, hvis ikke du allerede er i gang, at begynde at investere. Du kan nemt komme i gang, med en månedsopsparing hos Nordnet 🙂

“Hvis ikke du tjener penge mens du sover, kommer du til at arbejde til du dør”

– Warren Buffet

Tak fordi du læste med. Kommenter endelig under indlægget.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top